Kako
pitno vodo dezinficiramo?Za dezinfekcijo pitne vode se običajno
uporabljajo različna kemijska sredstva: plinski klor, hipokloritne spojine,
klorov dioksid, ozon in fizikalni postopki: UV sevanje, ultrafiltracija,
prekuhavanje.
Kako lahko razdelimo dezinfekcijo glede na mesto
delovanja?Dezinfekcijo lahko glede na mesto delovanja razdelimo
na primarno in sekundarno. Primarna dezinfekcija je namenjena uničenju
bolezenskih mikroorganizmov v surovi vodi, torej v procesu priprave in zato
poteka na mestu priprave vode. Sekundarna dezinfekcija preprečuje razrast
bakterij in ščiti vodo pred naknadnim onesnaženjem v omrežju. Lahko jo
imenujemo tudi rezidualna dezinfekcija in poteka v sistemu distribucije.
Dezinfekcijska sredstva so pri postopkih lahko različna. Pogosto postopek
primarne dezinfekcije zagotavlja hkrati rezidualno delovanje.
Kaj zahtevamo od dezinfekcijskega sredstva?
Dezinfekcijsko sredstvo naj bi ustrezalo naslednjim pogojem:
• uniči
vse mikroorganizme (bakterije, viruse, praživali) v različnih pogojih in v
sprejemljivem času,
• je nestrupeno oziroma nemoteče za človeka in
živali,
• je poceni, varno ter enostavno za rokovanje in uporabo,
•
zagotavlja rezidualno delovanje in omogoča njegov enostaven nadzor.
Ali je dezinficirana voda škodljiva za zdravje?
Dezinfekcijska sredstva ne reagirajo samo z mikroorganizmi, temveč tudi z
drugimi sestavinami vode, pri čemer nastajajo nekatere nove snovi - stranski
produkti dezinfekcije, ki lahko predstavljajo nevarnost za zdravje. Po
kloriranju npr.: nastanejo trihalometani.
Kako deluje ozon?Poleg dezinfekcije, ozon oksidira oksidabilne
anorganske in organske snovi, odstranjuje barvo, vonj in okus. Ker nima
rezidualnega delovanja, ga lahko sekundarno kombiniramo s kloriranjem. Po
ozoniranju nastane veliko novih spojin, med katerimi so tudi mutagene in
kancerogene. Če je v vodi, ki jo obdelujemo z ozonom bromid, se tvori
bromat.
Kaj bi moral zagotavljati
upravljavec, če ne izvaja dezinfekcije pitne vode ?Če je surova
voda takega porekla in take potrjene kakovosti, da v njej ne moremo
pričakovati mikrobiološkega onesnaženja, če je omrežje varno, pretok stalen,
porabniki hitro doseženi, potem se dezinfekciji lahko odrečemo. Tako
stališče mora v celoti potrjevati nadzor - stalna zdravstvena ustreznost in
varnost oskrbe, vključno z ekološko epidemiološko varnostjo
KLORIRANJE PITNE VODE
Kaj je kloriranje pitne vode?Kloriranje
je najpogosteje uporabljen postopek dezinfekcije pitne vode. Klor uniči
bakterije in nekatere viruse, v običajnih uporabljenih koncentracijah pa ne
uniči parazitov. Voda naj bo v stiku s klorovim sredstvom vsaj 30 minut. Po
zaključku reakcij mora obdržati nekaj prostega preostalega (rezidualnega)
klora. Koncentracija prostega preostalega (rezidualnega) klora v vodovodnem
omrežju po opravljeni dezinfekciji naj znaša od 0,3 do 0,5 mg/l, lahko pa je
tudi nižja, če glede na okoliščine upravljavec zagotavlja stalno
mikrobiološko skladnost pitne vode. Po stališču Svetovne zdravstvene
organizacije znaša izračunana zdravstvena smerna vrednost prostega
preostalega klora, 5 mg na liter vode.
Kaj je
hiperkloriranje?Hiperkloriranje (tudi klorni šok) je oblika
dezinfekcije bodisi vode bodisi elementov vodovodnega omrežja (rezervoarja,
cevi, ipd). Odločitev za hiperkloriranje vode temelji na podobnih kriterijih
kot veljajo za prekuhavanje vode. Za hiperkloriranje omrežja se odločimo, da
preprečimo ali odpravimo neskladnost pitne vode, ki lahko izvira iz omrežja,
npr. po novih delih, sanacijah, onesnaženjih. Pri postopku se uporablja
precej višje koncentracije klorovega sredstva kot pri običajnem kloriranju,
pogosto več kot desetkrat višje (t.j. več kot 5 mg/l). Kadar se izvaja
hiperkloriranje se v tem času prepove uporaba vode.
Kaj je kontaktni čas?Za uničenje
mikroorganizmov v primarni dezinfekciji je treba zagotoviti primerno
koncentracijo dezinfekcijskega sredstva - C (mg/l) ter ustrezen čas za
delovanje - t (min); ta čas imenujemo kontaktni čas (C.t). Če je
koncentracija dezinfekcijskega sredstva večja, je kontaktni čas lahko
krajši. Kontaktni čas lahko zagotovimo v rezervoarju ali v omrežju.
Kaj je dekloriranje vode?Če je količina
rezidualnega klora previsoka, ga je treba odstraniti. Postopek imenujemo
dekloriranje in ga lahko izvedemo z aeracijo, adsorbcijo z aktivnim ogljem
ali pa s kemijskimi sredstvi; največ se za ta namen uporablja natrijev
tiosulfat ali žveplov dioksid.
Zakaj je
pomembno spremljanje reziduala oz. prostega preostalega klora?Če
pride do naknadnega onesnaženja vode, rezidual dezinfekcijskega sredstva (če
gre za kloriranje je to prosti preostali klor), reagira z onesnaževali in se
pri tem porabi. V vodi reziduala ne dokažemo ali pa ga je precej manj.
Spremljanje reziduala nam torej govori o varnosti vode.
Kako določamo klor v pitni vodi?Za
določevanje koncentracije prostega preostalega klora v vodi uporabljamo
metodo, pri katerih je treba vodi najprej dodati DPD reagent. Ta je lahko
pripravljen v obliki tablet ali tekočine. Reagent DPD daje pri reakciji s
klorom v vodi rdeče obarvan kompleks. Metoda je primerna za določanje klora
v vodi v koncentraciji okvirno od 0,1 do 6,0 mg/l.
Ali je voda v Sloveniji klorirana?V
Sloveniji obveznost dezinfekcije ali kloriranja pitne vode ni predpisana.
Potrebo po dezinfekciji in njene načine ugotovi upravljavec sistema za
oskrbo s pitno vodo za vsak način oskrbe posebej. Upravljavec mora
zagotavljati skladnost pitne vode, kar velja tudi za nastanek neželenih
snovi po kloriranju.
Kako vem ali je moja
pitna voda klorirana?Podatke o dezinfekciji oz. kloriranju vam
lahko posreduje vaš upravljavec sistema za oskrbo s pitno vodo.
Prag
vonjanja za klor v pitni vodi je okoli 0,6 mg/l, nekateri ljudje pa ga
zaznajo že pri koncentraciji 0,2 mg/l. V topli vodi je vonj intenzivnejši.
Če ima pitna voda vonj po kloru, se pri pitni vodi to ne obravnava kot
neskladnost.
Kaj nam v neznanem okolju lahko
pove vonj vode po kloru?Tak vonj nam lahko z veliko verjetnostjo
pove, da je voda mikrobiološko varna oziroma varnejša za uporabo kot voda,
ki nima tega vonja.
Kako je z uporabo joda za
dezinfekcijo pitne vode? Predvsem v izrednih razmerah ali na
potovanjih lahko uporabimo jod. Uničuje večino patogenih mikroorganizmov, za
uničevanje cist Giardie, je potreben daljši čas, ni učinkovit proti
kriptosporidijem. Uporaba joda za dezinfekcijo vode ni priporočjiva za
otroke, nosečnice, ljudi z boleznimi ščitnice in ljudi z alergijo na jod,
razen če ji ne sledi odstranjevanje joda, npr. z aktivnim ogljem. Jod v vodi
okušamo pri koncentraciji približno 0,15 mg/l. Kot sredstvo za dezinfekcijo
pitne vode se pojavlja v 4 oblikah: jodova tinktura (2% raztopina -
uporabimo 5 kapljic/liter), jod kot 10% raztopina, jodove tablete in jodova
smola (trijodid, pentajodid). Dezinfekcija se izvede po navodilih
proizvajalca, trajati mora vsaj 30 minut, če ima voda 25°C in daljši čas, če
je temperatura vode nižja.
Zakaj je jod sicer
pomemben?Jod je esencialni element, potreben za tvorbo hormonov
ščitnice. Prekomerni vnos se kaže kot zmanjšano - hipotiroza ali zvečano
delovanje ščitnice - hipertiroza. Možne so preobčutljivostne reakcije ali
zastrupitev. Smerna vrednost za jod v pitni vodi ni določena, je pa potrebno
opozorilo pri uporabi joda kot dezinfekcijskega sredstva za pitno vodo.
Vir:
Inštitut za varovanje zdravja