Prekuhavanje pitne vode je ukrep priprave pitne vode s katerim odpravimo mikrobiološko
onesnaženost pitne vode in je praviloma kratkoročen. Ukrep je potreben zaradi varovanja zdravja ljudi, če uporaba
pitne vode predstavlja potencialno nevarnost za zdravje ljudi.
POSTOPEK
Vodo prekuhamo v čisti kuhinjski posodi (oprani z detergentom in vodo).
Potem ko voda zavre, običajno zadostuje, da burno vre še 1 minuto. Ker se pogoji delovanja na klice spreminjajo
z naraščajočo nadmorsko višino, je najbolje vretje podaljšati. Zaradi večje varnosti priporočamo, naj voda vre
3 minute. Na ta način uničimo ali inaktiviramo vegetativne oblike patogenih bakterij, viruse in tudi ciste giardiae
in kriptosporidijev. Tri minute vretja zagotavlja tako široko varnost, da to vodo lahko uživajo tudi osebe z močno
oslabljenim imunskim sistemom (npr. rakavi bolniki).
Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja prekuhane vode je najbolje,
da prekuhana voda ostane v isti posodi, v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku v čisti in pokriti posodi.
Tako pripravljeno vodo lahko za pitje uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur. Če je voda motna, moramo pred prekuhavanjem
odstraniti večino delcev. To dosežemo tako, da pustimo, da se delci usedejo na dno in nato vodo filtriramo skozi več
plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. pivnik, filter za kavo).
Ker je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporočamo pripravo čaja oziroma drugih napitkov,
lahko pa jo zaužijemo v obliki juhe ali kakšne druge jedi.
POVZETEK
Dezinfekcija pitne vode s prekuhavanjem je varna metoda.
3 minute vretja pomeni široko varnost.
Če je voda motna, jo pred prekuhavanjem zbistrimo z usedanjem in nato filtriramo.
Preprečiti je treba možnost naknadnega onesnaženja.