Opis indikatorskih elementov, ki jih najdemo v pitni vodi
|
|
|
|
Glede na določbe Pravilnika o pitni vodi določamo naslednje parametre: mikrobiološke, kemijske in indikatorske parametre. Za indikatorske parametre mejne vrednosti niso določene na osnovi neposredne nevarnosti za zdravje, ampak nam dajo informacijo o urejenosti celotnega sistema in nas opozarjajo, zlasti ob spremembah, da se z vodo nekaj dogaja in jih je treba raziskati. |
|
|
|
|
Aluminij je najbolj razširjena kovina v zemeljski skorji. V pitni vodi je lahko
prisoten primarno, predvsem pa sekundarno zaradi dodajanja aluminijevih soli, ki
se uporabljajo kot koagulanti v pripravi pitne vode. Pri nepravilni uporabi
lahko pride do izločanja flokul aluminijevega hidroksida v vodo v omrežju in
posledično do sprememb v barvi in motnosti vode; koncentracija pri kateri lahko
pride do teh sprememb je različna - odvisna je od drugih parametrov ter vodenja
procesa priprave. Aluminij lahko migrira tudi iz novih cementnih cevi.
Glavna pot vnosa aluminija v telo je preko hrane, zlasti če vsebuje aluminijeve
spojine kot aditive; vnos s pitno vodo predstavlja manj kot 5%. Aluminij ni
nujen element za življenje človeka. Aluminij in njegove spojine se pri ljudeh
slabo absorbirajo. V zvezi z učinki na zdravje poudarjajo predvsem njegovo
potencialno nevrotoksičnost. V preteklosti je bil povezan s t.i. sindromom
dializne demence. Študije o povezavi z nastankom oz. razvojem Alzheimerjeve
bolezni niso dale zanesljivih rezultatov. Glede na dosedaj znane rezultate
raziskav zdravstveno utemeljene kvantitativne vrednosti o vnosu ni moč
predpisati.
V Pravilniku o pitni vodi (Ur.l. RS št.:19/04 in 35/04) je aluminij uvrščen v
Prilogo 1, del C med indikatorske parametre. Mejna vrednost je 200 µg/l.
Vrednost je bila postavljena kot kompromis med uporabo aluminijevih spojin pri
pripravi vode in možnimi organoleptičnimi spremembami, ki se v distribuirani
vodi običajno pojavijo pri koncentracijah 0,1 - 0,2 mg/l. Po mnenju Svetovne
zdravstvene organizacije zaenkrat ni možno podati zdravstveno utemeljene
smernice za pitno vodo, priporočilo pa je, da skladno s t.i. dobro prakso,
dosežemo na pipi uporabnikov čim nižje koncentracije aluminija. Z optimizacijo
procesa priprave vode lahko dosežemo pri uporabi aluminijevega koagulanta,
koncentracije od 0,1 mg/l do 0,2 mg/l. Bojazen zaradi prisotnosti aluminija ne
sme biti vzrok za povečevanje mikrobiološkega tveganja.
Ob laboratorijsko ugotovljenih preseženih vrednostih aluminija, pa tudi
spremembah organoleptičnih lastnosti pitne vode, je potrebno takojšnje
ugotavljanje in posledično odpravljanje vzrokov. Povišane koncentracije
aluminija kažejo predvsem na neustrezno pripravo vode in možnost prisotnosti
mikroorganizmov. Da bi bila koncentracija aluminija v pitni vodi čim nižja oz.
ne bi bile presežena, je treba pri pripravi vode natančno upoštevati postopke, s
katerimi to dosežemo (ustrezen pH, pravilno doziranje aluminijevega preparata,
dobro mešanje in učinkovita filtracija flokul nečistoč in aluminijevega
koagulanta). Zdravstveno utemeljena koncentracija za ukrepanje ni določena, pač
pa to ukrepanje zahteva situacija, na katero opozarja indikatorski parameter.
Ugotovitve ocenjujemo v povezavi z vrednostmi ostalih parametrov. Rezultati
lahko narekujejo prekinitev ali omejitev dobave pitne vode ali drug ukrep.
(Verzija 1, 20.12.2005)
Dokument je pripravil IVZ v sodelovanju z območnimi zavodi za zdravstveno
varstvo.
Amoniak se zelo dobro topi v vodi in pri reakciji z vodo nastane amoniiev ion
(NH4+), ki ga določimo pri preskušanju vode in ga imenujemo amonij. Amonij v
vodi v okolju je posledica komunalnega, kmetijskega in industrijskega
onesnaženja. Koncentracije v podzemni in površinski vodi so običajno pod 0,2
mg/l, v anaerobnih pogojih v podzemni vodi so lahko več kot 3 mg/l. V pitni vodi
ga najdemo tudi po dezinfekciji vode s kloramini; lahko migrira tudi iz
cementnih cevi. Koncentracija amonija v pitni vodi, ki je višja od koncentracije
amonija geogenega porekla je lahko indikator svežega organskega oziroma
fekalnega onesnaženja.
Amonij je člen v presnovi dušika. Izpostavljenost amoniju iz okolja je v
primerjavi z nastajanjem v organizmu nepomembna. Toksični učinek amonija se
pojavi pri izpostavljenosti nad 200 mg/kg telesne teže. V koncentracijah, ki jih
pričakujemo v pitni vodi, ne predstavlja neposredne nevarnosti za zdravje.
Svetovna zdravstvena organizacija ni podala zdravstveno utemeljene smernice za
pitno vodo, priporočilo pa je, da skladno s t.i. dobro prakso, dosežemo na pipah
uporabnikov čim nižje koncentracije. Prag zaznavanja vonja v vodi za amonij je
približno 1,5 mg/l, prag zaznavanja okusa pa je 35 mg/l. Če vsebuje voda več kot
0,2 mg amonija na liter, se po kloriranju lahko pojavi neprijeten okus in vonj (dikloramin,
trikloramin), kot tudi zmanjšana učinkovitost dezinfekcije, saj lahko več kot
polovica klora reagira z amonijem in tako klora ni na voljo za dezinfekcijo.
V Pravilniku o pitni vodi (Ur.l. RS št.:19/04 in 35/04) je amonij uvrščen v
Prilogo 1, del C, med indikatorske parametre. Mejna vrednost je 0,50 mg/l. V
skupini indikatorskih parametrov (del C) je zato, ker mejna vrednost ne temelji
na podatkih o nevarnostih za zdravje ljudi.
Ob laboratorijsko ugotovljenih preseženih koncentracijah amonija v pitni vodi je
potrebno takojšnje ugotavljanje in posledično odpravljanje vzrokov za presežene
mejne vrednosti. Ugotoviti je treba ali je vzrok v surovi vodi in gre za fekalno
onesnaženje vode oz. ali je amonij prisoten zaradi neustrezne priprave pitne
vode. Presežena koncentracija v vodi po pripravi običajno kaže, da postopek
priprave anaerobne podzemne ali kontaminirane površinske vode ni pravilen, kar
zahteva tudi kontrolo ustreznosti dezinfekcije. Rezultat ugotovitev lahko
narekuje prekinitev ali omejitev dobave vode ali drug ukrep. Ukrep, ki ga
izberemo in izvedemo, je odvisen od ugotovljenega vzroka.
(Verzija 1, 19.01.2006)
Dokument je pripravil IVZ v sodelovanju z območnimi zavodi za zdravstveno
varstvo.
organski ogljik – TOC in oksidativnost
Celotni organski ogljik – TOC (Total Organic Carbon) in oksidativnost (poraba
KMnO4) sta parametra, s katerima ugotavljamo prisotnost oz. koncentracijo
organskih snovi v pitni vodi. S TOC bolj natančno izražamo koncentracijo
organskih snovi kot z oksidativnostjo. TOC predstavlja koncentracijo celotnega
organskega ogljika v vodi, vezanega na raztopljene ali suspendirane snovi.
Vključene so najrazličnejše oblike kot so: elementarni ogljik, delci saj,
onesnaževala kot so: benzen, toluen, cikloheksan, kloroform, cianidi itd.
Oksidativnost določamo s titracijo vode z reagentom KMnO4. Metoda je primerna za
preprosto ocenjevanje kakovosti velikega števila vzorcev pitne vode. Spremljanje
vrednosti parametra TOC oz. oksidativnosti v pitni vodi omogoča hitro in
enostavno zaznavanje sprememb lastnosti vode.
Organske spojine v pitni vodi lahko predstavljajo direktno ali indirektno
tveganje za zdravje, saj so med njimi številne toksične, predstavljajo hrano za
rast neželenih mikroorganizmov, lahko reagirajo s prisotnimi dezinfekcijskimi
sredstvi v toksične stranske produkte ipd.
Parametra TOC in oksidativnost sta uvrščena v Prilogo 1, del C, med indikatorske
parametre. V to skupino sta uvrščna zato, ker mejna vrednost ne temelji na
podatkih o nevarnostih za zdravje ljudi. Za TOC je navedena specifikacija, da
mora biti brez neobičajnih sprememb. Za rezultate monitoringa pitne vode v
Sloveniji je za oceno skladnosti dogovorjena mejna vrednost za TOC 4 mg/l. Mejna
vrednost za oksidativnost za pitne vode je 5 mg O2/l. Po veljavni zakonodaji TOC
ni potrebno določati pri sistemih za oskrbo s pitno vodo, ki zagotavljajo manj
kot 10.000 m3 na dan, parametra oksidativnost pa ne, če se preskuša TOC.
TOC oz. oksidativnost sta indikatorska parametra in njuna sprememba kaže na
morebitno onesnaženost pitne vode. Vrednost oziroma spremembo TOC ali
oksidativnosti ocenjujemo v povezavi z vrednostmi ostalih parametrov. V primeru
odstopanj od predpisanih vrednosti mora upravljavec takoj ugotoviti vzroke ter s
pregledom celotnega sistema za oskrbo s pitno vodo preveriti njegovo stanje in
ukrepati v skladu z ugotovitvami. Rezultat ugotovitev lahko narekuje prekinitev
ali omejitev dobave ali drug ukrep.
(Verzija 1, 15.11.2006)
Dokument je pripravil IVZ v sodelovanju z območnimi zavodi za zdravstveno
varstvo.
Sporogene bakterije, ki so običajno prisotne v blatu, vendar v manjšem številu
kot E. coli. Njihov izvor je lahko tudi v okolju. Spore prežive v vodi dolgo
časa in so odporne na dezinfekcijska sredstva. Če jih najdemo skupaj z E. coli
ocenjujemo to kot svežo kontaminacijo, če so sami ali z enterokoki brez E. coli,
je onesnaženje staro in urgentno manj pomembno. V filtrirani vodi kažejo na
napake v postopku filtracije. Iščemo jih v pitnih vodah, ki imajo stik s
površinsko vodo. Po Pravilniku o pitni vodi (Ur.l. RS št. 19/04, 35/04) je
Clostridium perfringens (vključno s sporami) uvrščen v Prilogo I, del C, med
indikatorske parametre. Določena mejna vrednost za Clostridium perfringens
(vključno s sporami), v pitni vodi je: 0/100 ml.
Glej tudi Opisi mikrobioloških parametrov (več).
(Verzija 1, 11.11.2004)
Dokument je pripravil IVZ v sodelovanju z območnimi zavodi za zdravstveno
varstvo.
Električna prevodnost pitne vode je lastnost vode, da prevaja električni tok.
Odvisna je od prisotnosti ionov v vodi: od njihove koncentracije, gibljivosti in
naboja ter od temperature vode ob merjenju. Raztopine anorganskih snovi so
večinoma dobri prevodniki, molekule organskih snovi, ki ne disociirajo v vodi,
pa prevajajo električni tok slabo ali pa ga sploh ne. Na električno prevodnost
pitne vode običajno vplivajo koncentracije kalcijevih, magnezijevih, natrijevih,
kalijevih, hidrogenkarbonatnih, sulfatnih in kloridnih ionov. Tako ima na primer
morska voda električno prevodnost približno 50.000 µS/cm,deževnica pa 5 - 30
µS/cm. Enota za električno prevodnost je mikro Siemens na cm (µS/cm).
Električna prevodnost pitne vode se na oskrbovalnem območju običajno ne
spreminja, kot tudi ne vrsta in koncentracija prisotnih ionov. Če pri opazovanem
viru pitne vode ali v pitni vodi na določenem oskrbovalnem območju ugotovimo
nenadno spremembo električne prevodnosti, lahko sklepamo, da je prišlo npr. do
mešanja vode iz drugega vodnega vira, do vdora onesnaženja ipd.
V Pravilniku o pitni vodi (Ur.l. RS št.:19/04 in 35/04) je parameter Električna
prevodnost uvrščen v Prilogo 1, del C, med indikatorske parametre. V to skupino
je uvrščen zato, ker mejna vrednost ne temelji na podatkih o nevarnostih za
zdravje ljudi. Mejna vrednost za pitno vodo je 2500 µS/cm pri 20oC.
Električna prevodnost je indikatorski parameter in njena sprememba kaže na
morebitno onesnaženost pitne vode. Vrednost oziroma spremembo električne
prevodnosti ocenjujemo v povezavi z vrednostmi ostalih parametrov. V primeru
odstopanj od predpisanih vrednosti mora upravljavec takoj ugotoviti vzroke ter s
pregledom celotnega sistema za oskrbo s pitno vodo preveriti njegovo stanje in
ukrepati v skladu z ugotovitvami. Rezultat ugotovitev lahko narekuje prekinitev
ali omejitev dobave ali drug ukrep.
(Verzija 1, 08.12.2005)
Dokument je pripravil IVZ v sodelovanju z območnimi zavodi za zdravstveno
varstvo.
Kloridi so v okolju je prisotni kot natrijeva, kalijeva ali kalcijeva sol.
Odvisno od tipa surove vode, so kloridi v pitni vodi lahko naravnega izvora,
lahko pa so iz komunalnih ali industrijskih odpadnih vod, so posledica
površinskega spiranja zaradi soljenja cest ali uporabe gnojil, vdora slanice.
Kloridi so zelo mobilni ter se z vodo prenašajo v okolju. V pitni vodi so lahko
tudi posledica priprave, kjer se uporablja klor ali klorid. V bazenskih kopalnih
vodah so znak obremenitve s strani kopalcev in pomanjkljivega razredčevanja
kopalne vode s svežo vodo.
Kloridi so eni glavnih anionov v telesu, potrebni za vzdrževanja osmotskega
pritiska in elektrolitskega ravnotežja. Glavni vir vnosa za ljudi, je preko
kuhinjske soli v hrani in znaša v količini do nekaj gramov na dan. Povišan krvni
pritisk povezan z vnosom natrijevega klorida, je verjetno bolj odvisen od
natrija. Koncentracije, ki presegajo 250 mg/l lahko dajejo vodi okus; meja
okušanja je odvisna od pridruženega kationa. Te koncentracije so daleč pod
tistimi, ki bi lahko imele zdravstvene učinke. Visoke koncentracije kloridov v
vodi povečujejo korozijo kovin, kar lahko sekundarno vodi do povečanih
koncentracij kovin v vodi.
V Pravilniku o pitni vodi (Ur.l. RS št.:19/04 in 35/04) so kloridi uvrščeni v
Prilogo 1, del C, med indikatorske parametre. Mejna vrednost je 250 mg/l, s
opombo, da voda ne sme biti agresivna. V skupini indikatorskih parametrov (del
C) so zato, ker mejna vrednost ne temelji na podatkih o nevarnostih za zdravje
ljudi.
Ob laboratorijsko ugotovljenih preseženih vrednostih kloridov, pa tudi
spremembah organoleptičnih lastnosti pitne vode, je potrebno takojšnje
ugotavljanje in odpravljanje vzrokov. Zdravstveno utemeljena koncentracija za
ukrepanje ni določena, pač pa to ukrepanje zahteva situacija, na katero
opozarjajo kloridi kot indikatorski parameter. Ugotovitve ocenjujemo v povezavi
z vrednostmi ostalih parametrov. Rezultati lahko narekujejo prekinitev ali
omejitev dobave pitne vode ali drug ukrep.
(Verzija 1, 19.04.2006)
Dokument je pripravil IVZ v sodelovanju z območnimi zavodi za zdravstveno
varstvo.
Skupina različnih bakterij, ki jih najdemo ne samo v blatu, ampak tudi v okolju.
Če v vzorcu pitne vode nismo potrdili tudi prisotnosti E.coli in/ali enterokokov,
jih ne moremo uporabljati kot pokazatelje fekalnega onesnaženja. Preskus je
uporaben za presojo onesnaženja z večjimi količinami organskih in anorganskih
snovi iz okolja, ustreznosti priprave vode, onesnaženja po pripravi vode,
poškodovanosti ali napak v omrežju ipd. Po Pravilniku o pitni vodi (Ur.l. RS št.
19/04, 35/04) so koliformne bakterije uvrščene v Prilogo I, del C, med
indikatorske parametre. Mejna vrednost za koliformne bakterije je: 0/100 ml.
Glej tudi Opisi mikrobioloških parametrov (več).
(Verzija 1, 11.11.2004)
Dokument je pripravil IVZ v sodelovanju z območnimi zavodi za zdravstveno
varstvo.
S pH vrednostjo vode izražamo stopnjo kislosti oz. bazičnosti vode. pH 7 pomeni,
da je voda nevtralna, pod to vrednostjo je kisla, nad to vrednostjo pa bazična.
V večini naravnih vod je pH povezan z ravnotežjem ogljikovega dioksida,
hidrogenkarbonata in karbonata in s tem tudi s trdoto vode (mehke vode imajo
nižjo pH vrednost, trde vode pa višjo). Običajni pH v podzemnih vodah je med 6
in 8,5, pH limoninega soka je 2, jabolka 3, paradižnika 4, morske vode 8,
nekaterih detergentov do 10, nekaterih čistil tudi do 12. Ekstremne vrednosti v
pitni vodi so lahko posledica nezgod, napak v pripravi vode ali sproščanja iz
materialov v stiku z vodo (npr. cementne cevi).
Vpliv koncentracije vodikovih ionov (pH vrednost) na zdravje ljudi je lahko
posreden ali neposreden. Neposredna izpostavljenost ekstremno visokemu ali
nizkemu pH povzroča draženje oči, sluznic in kože ter okvaro tkiva. Ekstremne
vrednosti, ki bi povzročile take poškodbe (npr. pod 4 ali nad 11), v sistemih za
oskrbo s pitno vodo, niso običajne. Med posredne vplive štejemo povečanje
korozije materialov v stiku z vodo z nizko pH vrednostjo; posledica korozije je
lahko kontaminacija vode, sprememba okusa in videza ter tudi poškodbe na
materialu. Zlasti pomembna je ustrezna pH vrednost pri pripravi vode za
zagotavljanje učinkovite koagulacije in dezinfekcije. Za učinkovito dezinfekcijo
vode s klorom, naj bo pH manj kot 8.
V Pravilniku o pitni vodi (Ur.l. RS št.:19/04 in 35/04) je parameter
koncentracija vodikovih ionov (pH vrednost) uvrščen v Prilogo 1, del C, med
indikatorske parametre. Za pitno vodo je določena mejna vrednost med 6,5 in 9,5.
Za vodo, ki je namenjena pakiranju, je najnižja vrednost lahko 4,5; če je voda
naravno bogata ali umetno obogatena z ogljikovim dioksidom, je vrednost pH lahko
še nižja. V skupini indikatorskih parametrov je pH zato, ker mejna vrednost ne
temelji na podatkih o nevarnostih za zdravje ljudi, pač pa na osnovi vpliva pH
na materiale v stiku z vodo ter na učinkovitost dezinfekcije vode.
Spremljanje vrednosti parametra pH v pitni vodi omogoča hitro in enostavno
zaznavanje sprememb lastnosti vode na terenu. Zaradi vpliva na korozijo in
postopke priprave je eden najpomembnejših operativnih (tehnoloških) parametrov.
Pri obratovanju sistema za oskrbo s pitno vodo je potrebno stalno spremljanje in
korekcija pH vrednosti vode v postopku priprave in pred vstopom vode v
distribucijski sistem. V primeru odstopanj od predpisanih vrednosti mora
upravljavec takoj ugotoviti vzroke neskladnosti pH vrednosti ter s pregledom
celega sistema za oskrbo s pitno vodo preveriti njegovo stanje in ukrepati v
skladu z ugotovitvami. V kolikor pH doseže vrednosti pri porabniku manj kot 4
ali več kot 11 je potrebna prekinitev dobave.
(Verzija 1, 07.11.2005)
Dokument je pripravil IVZ v sodelovanju z območnimi zavodi za zdravstveno
varstvo.
Je eden od najbolj razširjenih elementov v zemeljski skorji, kjer ga pogosto
najdemo skupaj z železom. Poleg naravnega pojavljanja v vodi, zraku ali zemlji
ga lahko najdemo v okolju tudi kot posledico uporabe v različnih panogah
industrije oz. iz odpadkov.
V podtalnici je raztopljen v redukcijskih (anaerobnih) pogojih. Ob stiku zračnim
kisikom se iz raztopljene brezbarvne oblike izloči kot manganov temno rjavi do
črni oksid. Izločeni mangan se nabira v distribucijskih sistemih, kjer ob
naselitvi bakterij nastanejo sluzaste obloge (biofilmi) že pri 0,02 mg/l in
lahko pride do zamašitve cevi, luščenja oblog ali sproščanja mangana iz njih.
Koncentracije mangana v območju 0,05 - 0,1 mg/l so običajno še sprejemljive za
porabnike, v višjih koncentracijah pa izIočeni mangan obarva perilo oz.
sanitarno in kuhinjsko opremo ter daje vodi, predvsem pa pijačam tuj okus.
Mangan tako torej predstavlja predvsem tehnično - estetski in ne zdravstveni
problem.
Mangan je esencialni element za človeka in mnoge druge organizme. Med ljudmi
obstajajo velike individualne razlike v dnevnih potrebah in reakcijah nanj.
Zdravstvene posledice so možne, če ga vnesemo premalo ali preveč. Ker je
prisoten v mnogih živilih je njegovo pomanjkanje pri človeku redko. Dnevni vnos
preko hrane je običajno do 10 mg/dan.
Kronična izpostavljenost preko dihal na delovnem mestu je lahko vzrok resnih
nevroloških posledic in vedenjskih sprememb. Učinki so ireverzibilni, sindrom
imenujemo manganizem. V nasprotju s kroničnim vnosom preko dihal je pri oralnem
vnosu opisana relativno nizka strupenost; ne glede na to pa je treba, zaradi
povečane absorbcije ali zmanjšanega izločanja, obravnavati kot bolj občutljive
skupine prebivalstva otroke, starejše in osebe z obolenji jeter.
V Pravilniku o pitni vodi (Ur.l.RS št.: 19/04 in 35/04) je mangan uvrščen kot
indikatorski parameter, z mejno vrednostjo 50 µg/l. V skupini indikatorskih
parametrov (del C) je zato, ker vrednost ne temelji na podatkih o nevarnostih za
zdravje ljudi. Kot zdravstveno utemeljeno dopustno koncentracijo lahko
upoštevamo vrednost 0,4 mg/l, ki je smernica Svetovne zdravstvene organizacije.
V ZDA je zdravstveno priporočilo 0,3 mg/l, ki se lahko za kratkotrajno uživanje
(10 dni) poviša do 1 mg/l, razen za dojenčke do 6 mesecev.
Priprava vode je potrebna zaradi tehničnih razlogov ter okusa in videza že pri
koncentracijah, pri katerih še ne pride do zdravstvenih učinkov. Če se priprava
izvaja, kaže prisotnost ali nihanje koncentracije mangana na pomanjkljivosti
postopka priprave. Dokler priprave ni, se lahko tolerira vrednost do 0,4 mg/l,
ki upošteva tudi občutljive skupine prebivalcev. Za otroke do 6 mesecev naj se
upošteva mejna vrednost 0,3 mg/l. Koncentracije nad temi vrednostmi terjajo
omejitev uporabe vode kot živila.
(Verzija 1, 21.04.2005)
Dokument je pripravil IVZ v sodelovanju z območnimi zavodi za zdravstveno
varstvo.
Motnost vode je pokazatelj prisotnosti delcev, velikosti od 1nm do 1mm. Delce
tvorijo anorganske in organske snovi ter mikroorganizmi (glineni delci, mulj,
koloidni delci, huminske snovi, alge, plankton, bakterije...). Posamezne
komponente se med seboj lahko povezujejo: npr. glineno - organski del. Delci so
prisotni že pred pripravo (večjo motnost izmerimo v površinskih vodah, v
podtalnici je običajno nizka, če ta ni v stiku s površinsko vodo), so posledica
neustrezne priprave ali dviganja usedline oziroma luščenja biofilma v
distribucijskem sistemu. Motnosti izražamo v NTU (nefelometrične turbidimetrične
enote). Metoda merjenja motnosti temelji na primerjavi sipanja svetlobe pri
prehodu skozi vzorec vode in skozi standardno suspenzijo z znano motnostjo.
Delci lahko predstavljajo neposredno ali posredno nevarnost za zdravje ljudi.
Ščitijo patogene mikroorganizme pred učinki dezinfekcije in večajo porabo
dezinfekcijskega sredstva. Poleg tega stimulirajo rast bakterij v
distribucijskem sistemu, ker se nanje adsorbirajo hranilne snovi. Adsorptivna
sposobnost nekaterih delcev lahko prispeva k prisotnosti škodljivih anorganskih
in organskih sestavin npr.: pesticidov, mikroelementov v pitni vodi. Uživanje
motne vode zato predstavlja ali kaže na možnost večjega tveganja za zdravje.
V Pravilniku o pitni vodi (Ur.l. RS št.:19/04 in 35/04) je motnost uvrščena v
Prilogo 1, del C med indikatorske parametre, kar pomeni, da mejna vrednost ni
določena na podlagi podatkov o nevarnostih za zdravje. Mejna vrednost oz.
specifikacija zahteva, da je "motnost sprejemljiva za uporabnike in je brez
neobičajnih sprememb". V primeru priprave pitne vode iz površinske vode motnost
ne sme presegati 1,0 NTU v vodi po izstopu iz naprave za pripravo pitne vode. Po
podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je izgled vode z motnostjo do 5 NTU
običajno še sprejemljiv za uporabnike; zaradi mikrobiološke varnosti vode
priporočajo čim nižjo motnost. Za rezultate monitoringa pitne vode v Sloveniji
je za oceno skladnosti dogovorjena mejna vrednost 1 NTU v primeru priprave
in/ali če je voda površinska ali če površinska voda nanjo vpliva, v primeru če
ni priprave in voda ni površinska ali če površinska voda nanjo ne vpliva pa 5
NTU.
Motnost je eden od parametrov, ki sam pove zelo malo, zato spremembe motnosti
ocenjujemo v povezavi z vrednostmi ostalih parametrov. Pomaga pri globalni oceni
kakovosti vode, je pomemben parameter v procesu nadzora, priprave in
distribucije vode. Povečana motnost na pipi lahko kaže na stik s površinsko
vodo, napake oz. neustrezno pripravo vode, poškodbo cevovoda in kontaminacijo,
dviganje usedline ali luščenje biofilma v distribucijskem sistemu. Zato je za
ocenjevanje nujno poznavanje stanja vodovodnega omrežja sistema za oskrbo s
pitno vodo in hišnega vodovodnega omrežja. V primeru neskladnosti je treba
ugotoviti stopnjo in hitrost nastanka neskladnosti ter vzroke oz. s pregledom
celotnega sistema za oskrbo s pitno vodo preveriti njegovo stanje in ukrepati v
skladu z ugotovitvami. Rezultat ugotovitev lahko narekuje prekinitev ali
omejitev dobave ali drug ukrep.
(Verzija 1, 21.04.2005)
Dokument je pripravil IVZ v sodelovanju z območnimi zavodi za zdravstveno
varstvo.
Natrij je v okolju najpogosteje prisoten kot natrijev klorid (kuhinjska sol).
Odvisno od tipa surove vode, je natrij v pitni vodi lahko naravnega izvora,
lahko pa je iz komunalnih ali industrijskih odpadnih vod, je posledica
površinskega spiranja zaradi soljenja cest ali uporabe gnojil, vdora slanice.
Natrij se v tleh lahko veže na negativno nabite delce. V pitni vodi je lahko
prisoten tudi kot posledica uporabe natrijevih spojin v procesu priprave vode
npr.: dezinfekcije z natrijevim hipokloritom, ali uporabe v druge namene (npr.
korekcija pH) ali pa mehčanja vode (ionska izmenjava) v hišnem omrežju.
Natrij je eden glavnih kationov v telesu, potreben za vzdrževanje osmotskega
pritiska in elektrolitskega ravnotežja. Glavni vir vnosa za ljudi je preko
kuhinjske soli v hrani in znaša do nekaj gramov na dan. Povišan krvni pritisk
povezan z vnosom kuhinjske soli - natrijevega klorida, je morebiti povezan z
natrijem; ta učinek se poveča ob hkratnem uživanju hrane, ki vsebuje malo
kalija. Koncentracije natrija v pitni vodi, ki presegajo 200 mg/l lahko dajejo
vodi okus; meja okušanja je individualna in odvisna še od drugih faktorjev npr.:
pridruženega aniona. Te koncentracije so daleč pod tistimi, ki bi lahko imele
zdravstvene učinke. Lahko pa so te koncentracije natrija v pitni vodi pomembne
za osebe, za katere velja omejitev vnosa soli (npr.: povišan pritisk in obolenja
v zvezi z njim).
V Pravilniku o pitni vodi (Ur.l. RS št.:19/04, 35/04 in26/06) je natrij uvrščen
v Prilogo 1, del C, med indikatorske parametre. Mejna vrednost je 200 mg/l. V
skupini indikatorskih parametrov (del C) je zato, ker mejna vrednost ne temelji
na podatkih o nevarnostih za zdravje ljudi. Pri kroničnem vnosu lahko za posebne
skupine prebivalcev upoštevamo tudi delež vnosa preko vode in priporočimo manjše
koncentracije natrija.
Ob laboratorijsko ugotovljenih preseženih vrednostih natrija, pa tudi spremembah
organoleptičnih lastnosti pitne vode, je potrebno takojšnje ugotavljanje in
odpravljanje vzrokov. Zdravstveno utemeljena koncentracija za ukrepanje ni
določena, pač pa to ukrepanje zahteva situacija, na katero opozarja natrij kot
indikatorski parameter. Ugotovitve ocenjujemo v povezavi z vrednostmi ostalih
parametrov. Rezultati lahko narekujejo prekinitev ali omejitev dobave pitne vode
ali drug ukrep.
(Verzija 1, 19.04.2006)
Dokument je pripravil IVZ v sodelovanju z območnimi zavodi za zdravstveno
varstvo.
Okus, vonj in barva vode so organoleptični parametri, to je parametri, ki jih
ugotavljamo s čutili. So ena prvih sprememb, ki jih uporabniki sami zaznajo. Na
sprejemljivost pitne vode vplivajo številni dejavniki. Sprejemljivost je odvisna
od sposobnosti zaznave posameznega uporabnika in kakovosti vode na katero so v
določenem okolju navajeni, nanjo vplivajo različni socialni, okoljski in
kulturni vidiki. Splošna zahteva je, da mora biti voda (okus, vonj, barva)
sprejemljiva za večino uporabnikov.
Spremembo okusa ali vonja vode lahko povzročajo spremembe v viru oskrbe z vodo,
priprava vode (npr.: uporaba dezinfekcijskih sredstev), vpliv omrežja (voda
lahko raztaplja materiale in snovi v stiku s pitno vodo: npr. kovine, plastiko,
maziva). Na okus in vonj vode lahko vpliva tudi prisotnost in aktivnost
mikroorganizmov v pitni vodi (shranjevanje in distribucija pitne vode).
Podobno lahko spremembe barve pitne vode, odvzete na pipi, kažejo na stik s
površinsko vodo, neustrezno pripravo vode, poškodbo cevovoda, dviganje usedline
ali luščenje biofilma v omrežju. Obarvanje vode kot posledica dviganja usedlin
nastane zaradi npr.: spremembe smeri ali hitrosti toka vode, zaradi loma cevi,
odpiranja ali zapiranja ventilov, po delih na sistemu za oskrbo s pitno vodo;
usedline so lahko posledica korozije (rja) ali pa vdora umazanije. Voda izgleda
bela, kot posledica mehurčkov zraka (če so vzrok mehurčki zraka, se bo voda v
kozarcu zbistrila najprej na dnu kozarca in nato proti vrhu). Različne odtenke
rjave barve vode lahko povzročita železo in mangan, ali pa višje koncentracije
organskih snovi npr. huminske kisline v pitni vodi.
V Pravilniku o pitni vodi (Ur.l. RS št.:19/04 in 35/04) so parametri: barva,
okus in vonj uvrščeni v Prilogo 1, del C, med indikatorske parametre. Za pitno
vodo je za vse tri parametre navedena mejna vrednost: "sprejemljiva za
potrošnike in brez neobičajnih sprememb". V skupini indikatorskih parametrov so
ti parametri zato, ker mejna vrednost ne temelji na podatkih o neposredni
nevarnosti za zdravje ljudi. Za rezultate monitoringa pitne vode v Sloveniji je
za oceno skladnosti dogovorjena mejna vrednost za okus: brez okusa; za vonj:
brez vonja ter vonj po kloru; za barvo pa: 0,50 m-1 (rezultat je podan v -1 -
spektralni absorpcijski koeficient).
Če se pojavi sprememba okusa, vonja, barve (organoleptičih parametrov), je
potrebno ugotoviti vzrok. Spremembe okusa, vonja in barve same povedo premalo,
zato jih ocenjujemo v povezavi z vrednostmi ostalih parametrov. Za ocenjevanje
je nujno poznavanje stanja vodovodnega omrežja sistema za oskrbo s pitno vodo in
hišnega vodovodnega omrežja. Dokler se ne ugotovi vzroka in vpliva na zdravje
ter ustrezno ne ukrepa, taka voda ni primerna za pitje (omejitev uporabe vode
kot živila).
(Verzija 1, 09.12.2005)
Dokument je pripravil IVZ v sodelovanju z območnimi zavodi za zdravstveno
varstvo.
Sulfati so naravno prisotni v mnogih kamninah. Pogosto se uporabljajo v kemijski
industriji; v okolje pridejo tudi preko odpadkov oz. odplak in iz atmosfere –
preko emisij žveplovega dioksida in nato kot »kisli dež«. Aluminijev ali železov
sulfat se uporabljata kot koagulanta v pripravi pitne vode. Bakrov sulfat se
uporablja tudi kot fungicid in algicid. Sulfati so v okolju zelo stabilni;
topnost soli v vodi je odvisna od spremljajočih kationov. Na prst se ne
adsorbirajo znatno in se prenašajo skozi njo v nespremenjeni obliki. Uporabljajo
se tudi kot aditiv živilom. Glavni vnos v človeka je preko hrane..
Sulfat v pitni vodi je lahko vzrok spremenjenega okusa vode pri koncentracijah
nad 250 mg/l, kar je odvisno tudi od spremljajočega kationa. S tem vpliva na
sprejemljivost – uživanje vode. Pri koncentracijah v pitni vodi 1000 – 1200 mg/l
ima sulfat odvajalni učinek. Gre za kratkotrajen in prehoden pojav, ki je
posledica spremenjene osmolarnosti črevesne vsebine. Delovanje je odvisno tudi
od kationa (magnezijev sulfat ima večji učinek, ker se manj absorbira), drugih
osmotsko aktivnih snovi v črevesju oz. v vodi ter hrani. Ljudje lahko razvijejo
toleranco na visoke koncentracije sulfata v vodi. Nekatere skupine prebivalcev
npr. otroke, starejše ali prišleke lahko štejemo zaradi tega delovanja in
možnega posledičnega dehidracijskega učinka za bolj občutljive.
V Pravilniku o pitni vodi (Ur.l. RS št.:19/04, 35/04, 26/06 in 92/06) je sulfat
uvrščen v Prilogo 1, del C, med indikatorske parametre. Mejna vrednost je 250
mg/l, z opombo, da voda ne sme biti agresivna. V skupini indikatorskih
parametrov (del C) so zato, ker mejna vrednost ne temelji na podatkih o
nevarnostih za zdravje ljudi. Ker je običajno v pitni vodi v koncentracijah, ki
so daleč pod tistimi, ki bi lahko delovale toksično, ga Svetovna zdravstvena
organizacija obravnava v skupini, za katere v smernicah niso določili vrednosti.
Zaradi možnih prebavnih težav predlaga naj bo zdravstvena služba opozorjena na
prisotnost sulfatov, če jih voda vsebuje več kot 500 mg/l.
Ob laboratorijsko ugotovljenih preseženih vrednostih pa tudi spremembi okusa
pitne vode, je potrebno takojšnje ugotavljanje in posledično odpravljanje
vzrokov. Zdravstveno utemeljena koncentracija za ukrepanje ni določena, pač pa
to ukrepanje zahteva situacija, na katero opozarja indikatorski parameter. V
primeru spremenjenega okusa ali prehodnega odvajalnega učinka na črevesje naj
zlasti občutljivi ne uživajo take vode.temveč drugo.
(Verzija 1, 26.10.2006)
Dokument je pripravil IVZ v sodelovanju z območnimi zavodi za zdravstveno
varstvo.
Železo je ena izmed najbolj razširjenih kovin v zemeljski skorji. V številnih
naravnih vodah ga najdemo v koncentracijah med 0,5 in 50 mg/l. V podtalni vodi
so topne oblike železa v glavnem v obliki Fe 2+. Le-ta se ob stiku z zračnim
kisikom ali drugim oksidantom oksidira do Fe 3+ in izloči kot netopni
hidratizirani oksid, kar izgleda kot rdeče rjavo obarvan mulj. V pitni vodi je
železo lahko prisotno tudi kot posledica uporabe sredstev za pripravo vode -
koagulantov, ki ga vsebujejo, ali kot posledica korozije vodovodnega omrežja
(rja).
Prisotnost železa v vodi vpliva na njen okus, barvo in vonj. Voda s
koncentracijo železa - 0,1 mg/l in več povzroča obarvanje perila pri pranju
(rjavkasti madeži), madeže na sanitarni opremi, plavalnih bazenih in podobno.
Okus ljudje zaznajo običajno nad koncentracijo 0,3 mg/l. V vodah, ki vsebujejo
železove spojine se lahko razvijajo železove bakterije, ki povzročajo obloge,
korozijo cevi in spreminjajo organoleptične lastnosti vode (videz, okus in
vonj). Rja v sistemu nudi ugodne pogoje za legionele.
Železo je za človeka esencialni element. V organizmu se ga več kot 70% nahaja v
krvi, v hemoglobinu. Minimalni potrebni dnevni vnos je odvisen od starosti,
spola, fiziološkega stanja in znaša od 10 do 50 mg/dan. Pri obolenjih z motnjami
v sprejemanju železa oz. pri večji potrebi organizma po železu (npr. nosečnost)
je potrebno dodatno uživanje železovih preparatov. Predoziranje železa pa lahko,
zlasti pri majhnih otrocih, pripelje do zastrupitve, tudi s smrtnim izidom.
Kronično kopičenje železa v organizmu je največkrat posledica genetske motnje (hemokromatoza),
s povečano absorpcijo železa oziroma je posledica večjega vnosa železa zaradi
bolezenskih stanj, pri katerih so potrebne pogoste transfuzije. Odrasle osebe
sicer pogosto dalj časa uživajo železove preparate brez škodljivih posledic in
je malo verjetno, da bi vnos železa 0,4 do 1 mg/kg telesne teže povzročil
škodljive učinke za zdravje.
V Pravilniku o pitni vodi (Ur.l. RS št.:19/04 in 35/04) je železo uvrščeno v
Prilogo 1, del C, med indikatorske parametre. Mejna vrednost je 200 µg/l in
temelji na organoleptičnih učinkih. V skupini indikatorskih parametrov (del C)
je zato, ker mejna vrednost ne temelji na podatkih o nevarnostih za zdravje
ljudi. Kot zdravstveno utemeljeno dopustno koncentracijo lahko upoštevamo, po
stališču Svetovne zdravstvene organizacije, 2 mg/l.
Ob zaznanih spremembah organoleptičnih lastnosti pitne vode oz. laboratorijsko
ugotovljenih preseženih vrednostih železa je potrebno takojšnje ugotavljanje in
posledično odpravljanje vzrokov za presežene mejne vrednosti železa v pitni
vodi. Ugotoviti je treba ali je vzrok primaren (surova voda), oz. ali je železo
prisotno sekundarno zaradi neustrezne priprave pitne vode ali pa je posledica
slabega stanja oz. korozije cevi. Ukrep, ki ga izberemo in izvedemo, je odvisen
od ugotovljenega vzroka.
(Verzija 1, 19.10.2005)
Dokument je pripravil IVZ v sodelovanju z območnimi zavodi za zdravstveno
varstvo.
Vir:
Inštitut za varovanje zdravja